Sunday, December 15, 2013

Vabane üleliigsest kolast enda ümber

Üks huvitav lugu "kolast". Unega see küll otseselt ei seotsu, aga omal moel siiski. Minule on suuremast osast kolast vabanemine küll hea une andnud. Ja minule on igasugune "kola" enda ümber tuttav juba sellest ajast, kui end mäletan. Olen perest, kus igasugust kraami hoiti alles, et "äkki läheb vaja, mine tea, ikka igaks juhuks ära ei viska". Aegajalt olid mul hetked, kus koristades tahtsin suuremast osast jamast lahti saada, aga ema tihti "päästis" need ära. Nt tikitud asjad, lapsena tehtud, ülihalva kvaliteediga. Või mingid tobedad joonistused. Ja igasugune muu kila-kola, mida võis vaja minna, aga suure tõenäosusega ei läinud. Nii leidsin hiljem, et palju kindlam viis kolast vabaneda, oli see kotti ja lõkkesse. :)
*************************
Energia kannab endaga kaasas uusi võimalusi, rikkust, head tervist ja kõike muud, mida inimesed peavad õnnevalemi osaks. Seetõttu suudabki feng shui aidata inimesi, kes vajavad abi armastuse leidmisel, sissetuleku suurendamisel või lihtsalt "elu ummikust välja tulemisel".

Sõna “kola” (clutter) on pärit kesk-inglise keeles esinenud sõnast clotteren, mis tähendab hüübimist või klompi. Kola kirjeldamiseks sobibki sõna “klomp” päris hästi, kui mõelda feng shui’st kui läbi ruumi liikuva energia kasutamisest ja suunamisest, just nagu veri voolab läbi meie veenide.
Kui sinu kodus või korteris on klomp ehk kola, ei saa energia vabalt liikuda, just nagu veri ei pääse voolama, kui veenis on klomp. Mõlemad olukorrad võivad osutuda vägagi ohtlikuks. Ja ma ei pea selle all silmas ainult keset ööd mõne mänguasja otsa koperdamist või varba ära löömist vastu kohvilauda, mis on ruumi jaoks liiga suur.
Energiavool ja selle tähtsus. Energia kannab endaga kaasas uusi võimalusi, rikkust, head tervist ja kõike muud, mida inimesed peavad õnnevalemi osaks. Seetõttu tulevadki minu käest feng shui alast nõu küsima paljud sellised inimesed, kes vajavad abi armastuse leidmisel, sissetuleku suurendamisel või lihtsalt “elu ummikust välja tulemisel”.

Mis tähtsus on sinu kolal?
Inimesed, kellel esineb psühholoogiliseks häireks liigitatud asjade kuhjamise probleem, peavad sellist kola ehk klompe oma elus lausa osaks enda identiteedist. Nad hoiavad oma asjadest kinni nii kaua, et need muutuvad osaks neist.

Kolast vabanemine võib ka sinu elu muuta, olgugi et see kola pole otseselt su elu hävitanud. Kuigi kolast ning sellega kaasnevatest mälestustest ja tunnetest loobumine võib olla emotsionaalselt kurnav, ei pea see sealjuures olema valus, kui suudad lahti lasta selle kola tähendusest oma elus.
Kõigepealt mõtle sellele, miks sa teatud asju alles hoiad. Kas sa ei usu, et oled väärt midagi paremat? Kas tunned end süüdi, kui viskad minema asju, mis sulle on kingitud? Kas loodad, et see kola (näiteks kasutamata trennivarustus) motiveerib sind midagi muutma, aga tegelikult ei tee see muud, kui tekitab süütunnet ja lisab su elule survet? Kas enda ümbritsemine asjadega tekitab sinus jõukuse tunde, olgugi et see kola võib takistada ilmnemast võimalustel sulle tõelist jõukust tuua?
Vaatame erinevaid levinud kolaharjumusi, millega inimesed chi voolu tõkestavad, nende harjumuste tähendust ja seda, miks on väga tähtis neist harjumustest juba täna vabaneda. Lisaks jagan paari lihtsat võtet, millega kohe oma elu paremaks muuta!

Feng shui kolaharjumus 1:
enda ümbritsemine lõpetamata või ebatäielike esemete ja projektidega.

Mida see tähendab: kas sul vedeleb kusagil kuhi fotosid, mille kavatsed ühel päeval paigutada raamidesse või pildialbumitesse? Aga lõpetamata kunstiprojektid? Väljalõigete albumid? Projektid, millega oled õhinal algust teinud, aga seejärel sinnapaika jätnud? Kui sellised esemed risustavad su kodu või korterit, siis oled võib-olla ka muul moel ummikus.
Kuidas see kola sulle kahju teeb: võid tunda, et iga alustatud projekt on hunnitu ettevõtmine. Võid teel kohata suuri takistusi või leida, et tähtsate tegemistega alustada on raske. Võid tunda end soiku jäänuna. Selline “ummikusse sattumise” tunne on üks peamisi põhjuseid, miks inimesed otsivad abi feng shui’lt. Lõpetamata esemete kõrvaldamine oma elust võib aidata sul seda harjumust murda ja ummikust välja saada.
Kuidas kolast vabaneda: otsusta oma projekt kindlalt lõpetada ja sea endale tähtaeg. Kui asi pole ettekavatsetud ajaks valmis, siis müü see maha, anna see kellelegi teisele või viska see minema. Kui otsustad projektiga tegelemise käigus, et sul pole selle vastu enam huvi, siis tee sellega kohe lõpp.
Selline tava esineb ka digitaalsel maastikul. Kas sinu arvuti on täis poolikuid päevikuid, kirjutamisprojekte või joonistusi, mille kavatsed ühel päeval lõpetada? Kas sulle kuuluvad kümned veebilehed, blogid või sotsiaalmeedia kontod, millega oled algust teinud, aga hiljem poolikuks jätnud? Kustuta need ära, müü need maha või eemalda need mõnel muul moel oma elust, et võiksid keskenduda tõeliselt tähtsatele asjadele, ilma et need projektid sulle muret teeksid.

Kui projekt on tühja seisnud mitu kuud või isegi mitu aastat, siis tasuks selle lõpetamiseks kõrvale panna mõned tunnid või vajadusel isegi terve nädalalõpp. Kui sa motivatsiooni ei leia, palka seda tööd tegema keegi teine. Või korralda vanamoeline tööpidu, kus kutsud sõbrad külla ja lõpetad nende abiga selle projekti.

Mina hakkasin selle punktiga tõsiselt tegelema. Esimese asjana lappisin ära 2 paari villaseid sokke, mis juba kuid nähtaval kohal olid, et ehk ikka nõelun ära. Või siis viskan ära. Kumbagi ei saanud tehtud. Nüüd, kui seda artiklit lugesin, kirjutasin omale kohe üles, mis asjad mul juba pikemat aega pooleli on (meilid sorteerida, pildid arvutis korda, hunnik pabereid igasuguste märkmete ja muude asjadega, need korda, kõikvõimalikud katkised asjad kas ära parandada või ära visata, poolikud õmblusprojektid ära lõpetada). Senimaani asi edeneb, iga päev saab miskit tehtud. Suur hulk tööd on veel vaja teha muidugi :). Ja pisut parem enesetunne on ka...

No comments:

Post a Comment