Thursday, September 19, 2013

Korrastamata voodi võib olla tervisele kasulik

Oleks sellist infot väga vaja olnud, nii 27 aastat tagasi! Ma oleks saanud oma emale öelda, et "näe, asi on täiesti teaduslikult tõestatud! Minu laiskusest on hoopis kasu!"... ja noh, astmat mul ka pole. Vahest kõik minu viitsimatuse tõttu? :)

Viitsimatus hommikul voodit üles teha võib tervisele hoopis kasulik olla, kuna selline sassis keskkond ei meeldi ka astmat ja allergiat tekitavatele tolmulestadele.

Keskmiselt elab ühes voodis kuni 1,5 miljonit tolmulesta.
Need vähem kui millimeetri suurused putukad toituvad inimese nahast eralduvatest rakkudest ja toodavad allergeene, mida on lihtne magades sisse hingata.
Voodi, kus keegi juba magab, on lestadele ideaalne elukeskkond, kuna seal on soe ja niiske, kuivem paik neile aga nii ligitõmbav ei tundu.

Kingstoni ülikooli teadlased koostasid arvutimudeli, et uurida, kuidas kodus tehtavad muutused võivad vähendada tolmulestade hulka voodis.
Teadlane Stephen Pretlove’i sõnul on teada, et lestad peavad elamiseks omastama oma keha välispinnal olevate näärmete kaudu väliskeskkonnast niiskust. 
Nii selgus, et midagi nii lihtsat nagu päevaks voodi üles tegemata jätmine võib eemaldada linadelt ja madratsilt niiskuse, seega ei jää tolmulestad seal enam ellu.

Uuringu järgmises etapis panid teadlased 36 Briti majas olevasse voodisse tolmulesti, et arvutimudelit testida ja aru saada, kuidas inimeste rutiin putukate populatsiooni mõjutab.
Lisaks sellele tahtsid nad teada, kuidas annab tunda hoone kütmine, ventilatsioon ja isolatsioon.

Pretlove’i väitel on uurimistöö abil võimalik säästa sellelt 700 miljonilt naelalt, mida Ühendkuningriikides igal aastal tolmulestade põhjustatud haiguste ravimiseks kasutatakse.
Nimelt saab uuringu tulemuste abil planeerida ja ehitada tervisele kasulikumaid kodusid, sest terivishoiutöötajad saavad ka välja tuua, millistes keskkondades lestad kõige parema meelega elavad, selgitas Pretlove.

Matt Hallsworth ühendusest Asthma UK tõi välja, et tolmulestadest põhjustatud allergia võib mõjutada paljusid astmaatikuid, kuid seda on väga keeruline vältida.

Briti allergia- ja kliinilise immunoloogiaühenduse professor Andrew Wardlaw lisas, et kuna tolmulestad on astma ja allergia tekitajatena väga olulised tegurid, seega oleks vaja paremini teada, kuidas nende arvukust kodudes vähendada.
Ta kinnitas, et tolmulestadel on vaja niisket keskkonda ning nad ei suuda ellu jääda väga kuivas paigas.
Siiski on enamik kodusid tema sõnul lestadele sobivaks elukohaks, seega ei usu ta, et vaid voodi tegemata jätmine nii palju üldist keskkonda mõjutaks.

Allika leiad siit.

No comments:

Post a Comment