Wednesday, October 9, 2013

Kuidas teha tasa unetuid öid?

Öeldakse küll, et unetuid öid enam tagasi teha ei saa ja enda väljamagamine on üks paras enesepettus. Mina ikka nii kriitiline ei oleks, lõpuks tunneme me ju end ikka paremini, seega "välja magamine" peaks toimima. kuidas seda aga paremini teha?

Kui palju siis peaksime magama? Enamikule meist on hädavajalik üks tund iga kahe ärkveloleku tunni eest. 
Päeva jooksul töötab meie immuunsüsteem hoolega - lüües tagasi bakterite rünnakuid, tolmu, suitsu... Uni on siin ainus võimalus taastumiseks.  

Sellepärast siis, jättes end ilma öisest unest - jätame ka immuunsüsteemi ilma vajalikust puhkusest.

Unepuuduse tõttu hakkab organism koguma seda, mida teadlased nimetavad "une võlaks". Kui kaheksatunnise unevajaduse korral magatakse iga päev vaid kuus tundi, siis kogunev võlg on 2 tundi igas päevas. Tagajärjed võivad osutuda küllalt nutusteks: külmetushaigused, depressioon, peavalud, avariid teedel rooli taga uinumise tõttu...Sügavasti eksib see, kes arvab, et "võlga" võib tagastada, kui magada hooti või rohkem puhkepäeviti. Terve voodis veedetud pühapäev ei kompenseeri nädalast unepuudust.Omamata võimalust eemaldada kogunenud "raku prahti" ning "kasvatada" uusi rakke une ajal, hakkab organism ilmutama kurnatuse ehk lihtsamalt öeldes - vananemise märke. Niisiis kiirendame öiste eluviisidega oma nooruse lõppu.Kuidas siis selles hullumeelses tänapäeva rütmis leida aega täisväärtusliku une jaoks?
Kui ülaltoodut lugedes teadvustasite endale, et öine puhkus on tõepoolest vajalik, siis seega astusitegi esimese päästva sammu. 

Järgmise uneta öö organiseerimise eel võiks kaaluda kõik poolt ja vastu argumendid.
Lõppude lõpuks - kellelegi pole tarvis liigseid võlgu, eks :)?

Kasutatud siinset artiklit

No comments:

Post a Comment